Kádas György Általános Iskola Tagintézménye
Frissítve: 2018.10.08.

Szakiskolai beíratkozás


Helye: Kádas György EGYMI Karcagi Tagintézménye – Karcag, Kisújszállási út 45.
Ideje: 2018. június 26-27. (kedd-szerda) 10:00-tól

 

A beiratkozás időpontjától eltérni nem lehet, mivel kötelező orvosi vizsgálat előzi meg.

 

A beiratkozási időpontban a szülő/törvényes képviselő és a tanuló együtt keresse fel iskolánkat.
A beiratkozáshoz az alábbi dokumentumok szükségesek:

- általános iskolai/szakiskolai bizonyítvány
- érvényes szakértői vélemény
- születési anyakönyvi kivonat
- gyermekvédelmi határozat
- hátrányos helyzetről szóló nyilatkozat
- TAJ kártya
- személyi igazolvány
- lakcím kártya
- orvosi leletek, gyógyszerek
- szülői elérhetőség (lakcím, telefonszám)
- gyámi határozat

 


 

Labdarúgó tábor beszámoló

Tanulóink labdarúgó táborban vettek részt 2018. 06. 25-26-27-én Tiszaújvároson a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szervezésében. A táboron való részvétel semmiféle anyagi vonzattal nem járt diákjaink számára. Ez egy meghívásos rendezvény volt, melyre azon csapatokat részvételére számítottak, akik a tanév során rendszeresen részt vettek MSOSZ-es versenyeken. Elszállásolás az Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban volt 4 ágyas szobákban, folyosói közös vizesblokkokkal. Hétfőn 10 és 12 óra között volt megszabva az érkezés, szállás elfoglalás, ezután étkezés a kollégium ebédlőjében, délután pedig kezdődtek a focimeccsek. A keddi nap délelőttjére a helyosztó meccsek lejátszása maradt. Ebéd után a tábor résztvevői ingyenesen igénybe vehették a tiszaújvárosi strandfürdő szolgáltatásait. Minden gyermek örömmel élvezte a fürdőzést, csúszdázást. A borult idő miatt a csúszdáknál történő várakozási idő nagyban megrövidült, melynek nagyon örültek gyermekeink. Strandolás után rendezték az eredményhirdetést az összes csapat részvételével. Csapatunk az előkelő III. helyen végzett (a 12 csapatos mezőnyből). Vacsora után készülődtünk a másnap reggeli hazaindulásra. Gyerekeink sok pozitív élménnyel és meccstapasztalattal gazdagodtak a 3 nap során, köszönet a rendező szerveknek.

Készítette: Csokai Csaba

 


 

KÉZ/MŰ/REMEK kiállítás

Iskolánk népi kézműves tanulói (szőnyegszövők és kosárfonó és fonottbútor készítők) 2018. június 20-án szakmai kirándulásra utaztak. A KÉZ/MŰ/REMEK kiállítást tekintettük meg Budapesten a Műcsarnokban.
A kiállítás 12 termében a tárlat kurátorai betekintést nyújtottak a táncházmozgalom kezdeteibe, majd teremről-teremre reprezentálva, hogy a hagyományos paraszti kultúrából merítő kortárs kézművesség miképpen teheti szebbé, gazdagabbá mai életünket, megmutatva népművészetünk gazdagságát, sokszínűségét. Bemutatkoztak alkotásaikkal azok a kortárs kézművesek – több száz alkotó –, akik míves remekeikkel az elmúlt 5-10 évben a legfontosabb szakmai pályázatokon kiváló eredményeket értek el.
A tanulóink számára nagy élményt jelentett az interaktivitás lehetősége. Nagyon sok játékot, szakmai tevékenységet élőben is kipróbálhattak, ízelítőt kaphattak az egyes mesterségek művészi szintű megjelenítéséből. Szakmai és esztétikai szempontból is egy rendkívül gazdag, tanulságos napot tudhattunk magunk mögött és csak reménykedni tudunk, hogy még sok hasonló lehetőségünk lesz ilyen jellegű kiállítások megtekintésére.

 


 

Ballagás

2018 június 15.

Újból kicsengettek… Újból elballagott néhány nyolcadikos  és szakiskolás tanuló iskolánkból. Újból várt bennünket a jól megérdemelt pihenés. Hét nyolcadikos tanuló  és hat szakiskolás fejezte be tanulmányait iskolánkban. Egyelőre. Hiszen ősszel hat nyolcadikos tanuló  és három szakiskolás tanuló újból  erőt gyűjt, hogy iskolánkban új-és újabb szakmát tanuljon.

Aki pedig nem jött vissza hozzánk? Ady Endre soraival kívánunk nekik minden jót:

„Ha élet zengi be az iskolát, az élet is derűs iskola lesz.„

                                                                                                                       Szekeres József

 


 

"Adj lehetőséget a dolgoknak, hogy megtörténjenek!
Adj lehetőséget a sikernek, hogy bekövetkezzék!
Lehetetlen megnyerni a versenyt, ha nincs bátorságod odaállni a rajthoz,
lehetetlen bármiben is győznöd, ha nincs bátorságod harcolni." 

Richard M. DeVos

 

Vers és prózamondó verseny 2018.

 

Iskolánkban harmadik éve rendeztük meg a vers és prózamondó versenyt. Az általános iskola és szakiskola tanulói vettek részt összesen 16 fővel. Korosztályuknak megfelelő szép versekkel készültek fel. Nagy örömmel válogattak a versek között, nagy belső energiákat mozgósítva ezzel. Az értékes gyermekirodalmi alkotások biztosították a gyermekek érdeklődésének fenntartását. A mese a vers a gyermekek érzelmi nevelésének egyik leghatékonyabb eszköze. Ezért tartjuk nagyon jó gondolatnak és gyakorlatnak, ennek a hagyományunknak az ápolását. Az értékelésnél korcsoportokat határoztunk meg és a gyermeknek önmagához mért teljesítményét vettük figyelembe.
A díjazott gyermekek mellett emléklappal és csekély ajándékkal kedveskedtünk. Kellemesen eltöltött délutánt tudhatunk magunkénak főleg, hogy jelezték- jövőre találkozunk.

 

 


 

KUNBARIKUM-Nagykun Diákbirkafőző verseny

2018. május 26-án szombaton került megrendezésre. A KUNBARIKUM-általános iskolások birkafőző versenye és a Nagykun Diákbirkafőző verseny középiskolás tanulók részére.
A több hetes előkészületeket siker koronázta, mivel mind a két csapatnak sikerült dobogós helyezést elérni.

 


 

Operakaland
2018. május 10.
Budapest Erkel Színház

Az idén ünnepelte 6. születésnapját Magyarország legnagyobb szabású oktatási programja: 2013. május óta fut az Operakaland, amelyen intézményünk azóta mindegyik műsoron részt vett. Az eltelt hat év alatt évadonként két előadást tekinthettek meg diákjaink és kísérőik. A programsorozat történetében először fordult elő, hogy a fiatalok nem opera-, hanem balettelőadást tekinthettek meg. A Total Dance című balettelőadás három rövidebb, különböző hangulatú darabbal a tánc széles spektrumát mutatta be, melyben ötvöződött a „klasszikus” és „modern” – úgy a tánc és a zene, mint a tánctechnika és a kifejezés viszonylatában.
A humoros hangulatú jelenetektől a komolyabb kettősökön át a fergeteges együttesekig az érzelmek széles skáláját járta be a három mű, melyek három klasszikus zeneszerző muzsikájára készültek.
Fantasztikus élményt nyújtott a mozgással, tánccal bemutatott művész és balett világ mindannyiunk számára, ismét hatalmas impulzussal lehettünk gazdagabbak.

 


 

Fenntarthatósági projekthét

 

2018. április 24. és 27. között került megrendezésre intézményünkben a Környezettudatos Macik elnevezésű projekt hetünk. A rendezvénysorozat elsődleges céljaként a fenntartható és környezettudatos szemléletmód kialakítását, a közvetlen és közvetett környezetünk, a Földünk megismerését és a környezetvédelem szerepének meghatározását tűztük ki.
A projekt hét időtartama alatt minden osztálynak egy környezetvédelemmel kapcsolatos macis plakátot kellett készíteniük, illetve egy, újrahasznosítható hulladékokból gyártott használati tárgyat kellett alkotniuk.

 

A projekt hét megnyitójának délutánján Pásztor Ferencné Földünk érdekességeit, szépségeit bemutató prezentációja után az elhangzott információk alapján az osztályok tesztfeladatokban mérhették össze a tudatásukat.

 A második napon az általános iskolás tanulónkat az erdei futópályán számos ügyességi képességet igénylő feladatokból álló akadálypályát szerveztünk, míg szakiskolás tanulóink az intézményünkben elsőként megrendezett UNO bajnokságon csillogtathatták meg kártyatudásukat.
Csütörtökön került megrendezésre a kupakgyűjtő verseny, ahol osztály szerint vegyes összetételű csapatok csapatkapitányaik vezetésével nyolc állomáson gyűjthettek kupakokat teljesítményeikért. A
változatos, testet és agyat is megdolgoztató feladatokért a csapatok állomásonként tíz kupakot nyerhettek, amelyeket a délután folyamán az aulában kialakított "boltban" értékes nyereményekért válthattak be.
Az utolsó napon került sor az eseménydús projekthét lezárására. Mialatt Szekeres József Föld napi gondolatébresztő, képekkel, videókkal és zenével ellátott előadását hallgathattuk, a pedagógusokból és diákönkormányzatot képviselő tanulóból álló zsűri értékelte az osztályok egész heti teljesítményét, plakátjait és használati tárgyait. A legszebb munkákat készítő és a projekt héten
legaktívabban részt vevő osztályok értékes nyereményeket vehettek át.
A Környezettudatos Macik projekt hét kiváló lehetőséget kínált tanulóink környezettudatos látásmódjának formálására; valamennyien bízunk abban, hogy rendezvényünkkel, tanulóinkkal és
pedagógustársaimmal együtt, közösen - még ha csak egy hétig is - de valami jót tehettünk a környezetünkért.


 

 


 


Radosza gyűrű bemutatása

 

2018. április 23-án intézményünk vendége volt Radosza Sándor a „Radosza gyűrűk” feltalálója. Maga a gyűrű egy olyan sokoldalú fejlesztő eszköz, amely nem csak a képességeket, készségeket fejleszti, hanem folyamatosan motiválja a tanulókat, sikerélményhez juttat, miközben játszva sajátíthatják el a tanult ismereteket.A szakmai nap keretében először mi mutattuk be egy rövidfilmben, hogy hogyan alkalmazzuk tanulásban akadályozott tanulóknál, alsó tagozaton az író és a számoló gyűrűt.  Majd a feltaláló beszélt a gyűrű megalkotásának az ötletéről, az alkalmazás lehetőségeiről az oktatás más területein, illetve ki is próbálhattuk az eszközt. A meghívott vendégek között voltak többségi óvodából és iskolából érkező pedagógusok is, akik szintén nagy érdeklődéssel forgatták a fejlesztő eszközt. Bízunk abban, hogy a szakmai napon szerzett ismeretekkel, tapasztalatokkal hozzájárultunk a pedagógusok módszertani kultúrájának a bővítéséhez.

                                                                           Ökrösné Sajtos Anett, Jánosi Edit
gyógypedagógusok

 Beíratkozás


Helye: Kádas György EGYMI Karcagi Tagintézménye – Karcag, Kisújszállási út 45.
Ideje: 2018.04.12. (csütörtök) és 2018.04.13. (péntek) – 8:00 - 19:00 között

A beiratkozáshoz az alábbi dokumentumok szükségesek:

 • A gyermek születési anyakönyvi kivonata
 • Szakértői vélemény
 • A gyermek személyi igazolványa (ha van)
 • A gyermek lakcímkártyája
 • A gyermek adókártyája (ha van)
 • A gyermek TAJ kártyája
 • Szülő telefonszáma

 


 

A 3. Szépíró verseny iskolánkban

 

Iskolánkban az idén harmadik alkalommal rendeztük meg  tanulóink számára a Szépíró versenyünket. Ennek a versenynek az a célja, hogy a digitalizált világban ne vesszen el a kézírás fontossága és értéke, valamint versenylehetőséget biztosítsunk az általános iskolás korosztálytól a középiskolás korosztályig minden tanuló számára. A versenyre minden érintett önként jelentkezhetett létszám korlát nem volt.
Nagy örömömre szolgált, hogy a diákok szép számmal jelentek meg a megmérettetés napján. Összesen 48 tanuló vette bele magát a munkába és mindenki igyekezett a legjobb formáját hozni.
A tanulók feladata az életkori sajátosságainak megfelelő hosszúságú vers meghatározott időre történő pontos másolása volt.  Az idén Mentovics Éva költő verseiből válogattam egy csokorra valót.  Az elkészített munkákat háromtagú zsűri értékelte, akiknek az idén sem volt könnyű dolga.
A dobogósokat nehezen válogatták ki, hiszen a gyerekek nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy ők legyenek a legjobbak.

 

   

Eredmények:

 • alsó tagozat:

1. helyezett-Kertész József 1.o.;
2. helyezett-Budai Henrietta 2.o.;
3. helyezett- Nagy Szintia 4.o.;

 • felső tagozat:

1. helyezett-Botos Valentina Valéria 6.o.;
1. helyezett-Tyukodi Blanka 8.o.;
2. helyezett-Tóth Rózsa 7.o.;

 • szakiskola:

1. helyezettek  - három első helyezett lett -  9-ben: Csukodi Rozalinda és Dér Kamilla, valamint 11-ben Lakatos András tanulók

 

Jánosi Edit
gyógypedagógus

 


 

A 2. Roma napunkról dióhéjban

 

2018. március 12-én, iskolánkban megrendezésre került a 2. Roma nap, ami már tematikus napként folytatta hagyományteremtő (remélhetőleg hagyományteremtő) útját.

Napunk fő témája a "Jövőkép" volt, ami rendezvény programunk 2. részében kapott hangot. Ez a 2. rész olyan hozadékkal bír, ami túlmutat azon, amit egy "átlagos" rendezvény adhat. Nem "csak" a roma kultúrának néhány szegmensével - történelem, szokások és hagyományok, művészet, mesterségek – ismerkedtünk meg – az 1. részben -, hanem hozzá adtuk saját gondolatainkat, elképzeléseinket is mindarról, ami népünkhöz-, így a roma néphez is köt bennünket. A nap célja volt, hogy ráébresszen bennünket, hogy saját jövőképünk tervezése, felelősségteljes döntéseink által nem csak személyes életünket, de annak a népnek az életét-, jövőjét is befolyásolja, amihez tartozónak érezzük magunkat…


Napunkat egy nagyszerű zenés műsorral zártuk, amit innen is még egyszer nagyon köszönünk, Farkas Judit kisújszállási zenésznek!

 

Szekeres József
innovációs mk.vezető

 


 

A 2018/2019-es tanévre intézményünk 9. évfolyamára jelentkezett tanulók listája


A személyiségi jogok védelme érdekében csak a tanulók oktatási azonosítóját közöljük.

Tagintézmény – Karcag:

- 72347320265
- 72363940241
- 72354657744
- 72388117016
- 72388129035

 


 

Lakatos András 3.osztályos kosárfonó tanuló az év embere az iskolánkban

 

Interjú Lakatos Andrással:


Szervusz András!
- Szép jó napot kívánok!

Hogy vagy mostanában?...
- Köszönöm szépen jól vagyok!

Hogy megy a tanulás?
- Köszönöm szépen jól!

Kettő éve – 2015 decemberben - beszélgettünk az iskola honlapján. - De mi azért szoktunk szinte mindennap beszélgetni... Történt –e veled azóta valami olyan, amit szeretnél megosztani a honlap olvasóival?...  Akkor a diákügyeletről beszélgettünk. Mert te voltál ennek az ötlet gazdája…
- A diákügyelet azóta egyre jobbá, gördülékenyebbé vált. És a pedagógusok munkája is jobb lett ezáltal, illetve az iskolai légkör is jobb lett – úgy érzem, úgy gondolom… 

 Most valami olyan történt, amire – úgy gondolom – joggal büszke lehetsz! De mi is volt ez?...
- Igen. Kaptam az iskolámtól egy laptopot…

2017 december 22-re nagyon sokáig emlékezni fogsz… De ne csigázzuk a honlap olvasóit, és mondd el miről van szó, kicsit részletesebben!
- ….Ezen a napon – a karácsonyi ünnepségünkön -, a karácsonyi műsor után, tagintézmény vezetőnktől mindenki kapott osztályonként egy-egy ajándék csomagot, aminek mindenki nagyon örült… De,… különleges ajándék volt, ami egy laptop volt és erre mindenki izgatottan felkapta a fejét, hogy vajon ki is fogja ezt megkapni. Mint kiderült, meglepően, hogy én kaptam meg. Ennek viszont nagyon megörültem és nem is számítottam rá, hogy én kapom meg… Megszeretném köszönni a tagintézmény vezetőnknek, hogy én rám gondolt és, hogy én kaptam meg!

Miért is kaptad ezt a nagyszerű ajándékot?
- Azért mert, az iskolai közösségért – én így érzem -, sokat tettem, önzetlenül, szívemből. És ez, most is jó érzéssel tölt el….

Azóta eltel közel egy hónap, téli szünet is volt közben. Az ajándék laptopoddal mit szoktál csinálni? Mire használod főként?
- Nagyon sokat szoktam böngészés céljára használni az ASUS márkájú laptopomat, de még többet használom képek, videók nézegetésére, amit egyik tanáromtól kapok rendszeresen… De természetesen sokat hallgatok – ha időm engedi -, zenét, illetve játszani is szoktam vele…

Köszönöm a beszélgetést András! És azt kívánom Neked, hogy te is olyan hosszú ideig használd a laptopodat, mint én is – remélem hogy nem kiabáltam el ezzel semmit: de én már 7 éve használom nap-mint nap az enyémet…
- Köszönöm szépen a jó kívánságokat! És viszont kívánom magának és mindenkinek, akinek laptopja van.  

 


 

Kiemelt hír - 25 éves szakképzésünk alkalmából

„Egy ember életében 25 év – különösen az első 25 -, meghatározó, mondhatnánk azt is: sokszor mindent eldöntő. Miért?...  Mert jó, vagy rossz döntéseink láncolata ekkorra kezd beérni. Személyiségünk- és ennek következményeképp életutunk változásai is ekkorra teremtik meg – jó esetben – az alapot életünk kiteljesedése felé. - És mindezt ráadásként színezi, hogy nem mi döntjük el, hová és milyen körülmények közé szülessünk. És persze az emberiség mely időszakában… Mindezeket figyelembe véve tehát nagy csoda,  és nagy kegy az élettől, ha valaki erre az időszakra megtalálja önmagát - és erre a 25 évre építve, önbizalommal telve, sok-sok önfegyelmet gyakorolva,  felemelt fővel igyekszik majd az élet csatáját megnyerni, lehetőleg minél több örömöt kicsikarva ebből…  Ebből a szempontból tehát,  egy intézmény életében is jelentős 25 év, hiszen ha már ennyi ideje létezik, akkor már  bizonyította, hogy  létjogosultsága van, hogy szükség van rá. - A mi gyógypedagógiai intézményünk már lassan kétszer ennyi időt tudhat maga mögött, a tevékenység, amit folytat, pedig már ezt is meghaladja… „


Fogadják és fogadjátok szeretettel ezt a néhány soros bevezetőt! ( Ez a néhány sor, része azoknak a bevezető gondolatoknak, amit a 25 éves szakképzésünk alkalmából megszerkesztett kis könyvünk elejére szántam…. )


25 évesek lettünk! 25 éves lett a szakiskolánk! És ez örömmel tölt el bennünket. Mint ahogy, minden kis lépés, ami közelebb viheti szakiskolánk tanulóit az igazi megmérettetéshez, a lehetőséghez, hogy a a társadalmi beilleszkedés legnagyobb erőpróbáján megmérettessék magukat, az az, hogy ők is tisztességes munkához, kenyérkeresethez jussanak!...

Ebből az alkalomból a 2017-18-as tanévünk első aktualitásának szánt bejegyzésünket ennek a rendkívül fontos jubileumi évfordulónak szántuk! Nem különben azért is, mert a jubileumi rendezvényünk egy fontos mérföldköve lehet szakképzésünk jövőjének… Mérföldkő abban a tekintetben is, hogy most valóban jobban kinyithatunk-kinyílhatunk városunk felé, a társadalom felé. Hogy falakat bontsunk, amit letűnt korok égettek belénk, és amiknek építőtéglái még ma is konokul állnak és ridegen elválasszák az embert az embertől. Az épet a sérülttől… Talán ezen alkalmak közelebb hozhatnak bennünket, intézményünket. A megismerés- felismeréssé válhat, hogy nincs helye idegenkedni sem intézményünktől és különösképpen nem az idejáró gyerekektől, fiataloktól, hiszen ők is közénk valók, ők is ugyanazokkal a vágyakkal és álmokkal születtek erre a földre, csak számukra a sors egy nehezebb utat szánt…

25 évesek lettünk! Én mindenképp! Mert én is akkor jöttem ebbe az intézménybe, amikor a szakképzés elindult első bátortalan lépéseivel az úton. Az úton, amin ma már 25 éve jár. Én remélem, hogy ez az út már több mint útkeresés és valóban iskolánkba járó fiataljaink learathatják - kilépve iskolánk kapuján – mindazt, amiben hittek szakiskolás útjuk-, pályaválasztásuk legelején!

Alább röviden összefoglalom mindazt, amit a szakképzésünkről érdemes tudni. Gondolataim végén pedig -  a 25 éves ünnepségünk dekorációjának anyagát is színessé tevő – képanyagot ajánlom mindenki figyelmébe, aki egy picit be akar kukkantani szakképzésünk mindennapjaiba, és annak is legszebb, legmaradandóbb pillanataiba: amikor tanulóink tanúságot tesznek megszerzett tudásukat illetően a szakvizsgán…
Majd ezután - ezt lezárva - , jubileumi rendezvényünkre invitáló Tanár-diák találkozó meghívójára hívnám fel a figyelmet!


 

Szakiskolánkról  dióhéjban 

Iskolánk 19 éves volt, amikor – 1992-ben – szakképzéssel is bővítette profilját. Ma már – 2017 őszén -, három területen – a mezőgazdaság, a műszerész és a népi kismesterségek területein -, hat szakmát adva folyik a képzés. Folyamatban levők:  a kosárfonó, a szőnyegszövő. Indulóban levők: a kerékpárszerelő, a kerti munkás, a mézeskalács készítő, és a parkgondozó szakon lettek…
   A szakiskolát, az az igény hívta életre, hogy az iskola segítse – az adott lehetőségek keretében -, az általános iskola után, a továbbtanulni és főként szakmát megszerezni kívánókat. A személyi és tárgyi feltételek lehetővé tették, hogy 1992-ben, két szakkal – palántanevelő-konyhakertész és kisgazdaasszony – beinduljon a képzés. A szakok két évesek voltak és betanított munkás végzettséget adtak … A város jellege – Karcag mezőváros -, megteremtette a feltételét annak, hogy a rendszerváltás utáni években, eséllyel indulhattak tanulóink a munkaerő piacon, kitanult szakmájukkal… A lányok pedig kisgazdaasszonyként– elsősorban – otthon tudták megszerzett ismereteiket - a varrás, a házi gondozó betegápoló és háztartási ismereteket –hasznosítani…
   1997 óta OKJ. képzésben – Országos Képzési Jegyzékben - elismert szakmát kapnak, a tőlünk elment, sikeres vizsgát tett tanulók… A szakképzés beindulása óta eltelt évek során – ma ennek már  25 éve -, természetesen a képzés feltételei, a piaci igények is sokat változtak. Ma elismert szakmát – rész-szakképesítést - kapnak a fiatalok a kezükbe. Ezek piaci értéke sok tényezőtől függ… Szakképzésünk – ma - moduláris rendszerben folyik, így a második – hasonló pl. korábban parkgondozó szakra járt tanuló, ha később a szak sikeres befejezése után, a kerti munkás szakon akarja folytatni tanulmányait, akkor a szakmát megszerezni kívánók könnyített feltételekkel tanulhatnak tovább…

  

 

Szakmáink

Képzési formáink – szakmák – az eltelt közel 25 év alatt a következők voltak:

 

 • Palántanevelő konyhakertész ( 1992-98 )_2 éves képzés keretében -

Vizsgáztak_betanított munkás végzettséget  kaptak.
(Már nem tartozik a képzési palettánkba. ) 

 • Kisgazdaasszony ( 1992-1998 )_2éves képzés keretében - csak vizsgáztak (Már nem tartozik a képzési palettánkba. ) 
 • Száraztészta készítő ( 1998-2000 )_2éves képzés - csak vizsgáztak .

(Már nem tartozik a képzési palettánkba. ) 

 • Zöldségtermesztő  beindulás éve 2012_3 éves képzés keretében; OKJ- ben elismert végzettséget adva . [OKJ: Országos Képzési Jegyzék  ]

(Már nem tartozik a képzési palettánkba ) 

 • Kerékpárszerelő beindulás éve: 2007_ 2 éves képzés keretében- OKJ- ben elismert végzettséget adva .         
 • Kerti munkás: 1998-tól _2 éves képzés keretében -  OKJ- ben elismert végzettséget adva.        
 • Kosárfonó beindulás éve  2008-ban_2 éves képzés keretében- OKJ- ben elismert végzettséget adva .  ( 2012-től 4 éves képzés keretében ) 
 • Mézeskalács készítő:  2000-től_1éves képzés keretében - OKJ- ben elismert végzettséget adva . ( 2009-től 2 éves )    
 • Parkgondozó  1999-2003; 2009-2011; 2015-2017-;_2 éves képzés - OKJ –ben elismert végzetséget adva.
 • Szőnyegszövő : 2004-től_2 éves képzés keretében - OKJ- ben elismert végzettséget adva . ( 2013-től 4 éves képzés keretében )       

 

Képgaléria( abc sorrendben megjelenítve szakmáinkat, jelenlegi képzési palettánkat):

Képzéseink

 A népi kézművesek háza tájáról…

A debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal, a népművészeti hagyományok továbbéltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében hírdette meg a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatát 2017 tavaszán.

Iskolánk népi kézműves tanulói első ízben vettek részt a pályázaton. A szőnyegszövők gyapjú munkákkal (párnák, szőnyegek), a kosárfonók zöldvesszős munkákkal (kültéri virágtartók) szerepeltek. A pályázaton részt vett tanulók: Kolompár Magdolna, Rápolti Barbara, Mága Rozália jelenleg 12. osztályos szőnyegszövők, Hangyási Bettina, Lakatos András 11. osztályos kosárfonó és fonottbútor-készítő tanulók voltak. Felkészítő tanáraik: Moldvai Katalin és Dávid-Kiss Borbála

A regionális díjátadó ünnepség 2017.09.29-én Berettyóújfaluban került megrendezésre, amelyen az érintett szakmák egy-egy tanulója is részt vett. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy tanulóink dicsérő oklevelet és emléklapokat vehettek át valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Népművészeti Egyesület különdíjban is részesítette tanulóinkat. A díjátadót követően, különböző kézműves technikákkal ismerkedhettek az érdeklődők, a muzsikáról a Tükrös zenekar gondoskodott.

 

 


 

Első iskolai színfoltunk volt: A 13. alkalommal megrendezett –
"Ez a mi napunk" a Nyíregyházi Sóstó Állatparkba

2017. szeptember 18.

A program tartalmasnak ígérkezett, de sajnos az ott tartózkodásunk ideje rövidre volt szabva. Az időjárás azonban mindenért kárpótolt, igazi kiránduló időnk volt. A fóka bemutató kiváló volt!...  És mindig nagy élmény ha a fejünk fölött úszkálnak a testes cápák…

Az én igazi helyem azonban a pálmaház és az a sok – sok pompázatos növény, ami mindig megfogja a szívem! És még valami: Imádom a delfineket, de a 3D-s gyönyörű asztali abroszból már nem volt egy darab sem. Lehet, hogy nem egyedül vagyok akihez ennyire közel állnak a delfinek?....

Szó, ami szó: újból felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk – mint korábbi alkalmakkor is…

Köszönjük a lehetőséget!

Szekeres József - gyógypedagógus

2017.09.18 Nyíregyháza Sóstó vadaspark

 


 

 

Külföldi munkatapasztalat szerzés –
 a Leonardo program

 

 1. út 2006 – Finnország – Muhos
 2. út 2010 –Spanyolország – Granada
 3. út 2011 – Németország - Lipcse

 

Dobrai Lászlóné szakoktató: Leonardó program - Finnország

„…Finnországba utazhattunk 2005- ben  az északon lévő Muhosba egyhónapos szakmai gyakorlatra két szakcsoporttal (mézeskalács-készítő és kerti munkás). Ketten voltunk szakoktatók és egy tolmács és öt-öt tanuló a két szakmán. A mézeskalács-készítő csoporttal a MERIKOSKI intézmény helyi iskolájának tankonyháján voltunk gyakorlaton minden nap reggel 8-tól 13 óráig. A magyar és a finn diákok párban végezték feladataikat. A nyelvi nehézségek ellenére jól megértették egymást, és életre szóló barátságok szövődtek. A diákjaink megtanulták a jellegzetes finn ételek, sütemények, különleges szendvicsek készítését, és alkalmuk volt megtanítani az ottani tanulókat a mézeskalács-készítés és díszítés fortélyaira. Az iskolában tanító kollégák és a diákok szinte minden napra változatos programot szerveztek, melyek hangulata mindannyiunkat magával ragadott. Néhány példa a sok közül: különböző sportjátékok, hófoci, lékhorgászat az Oulu folyó jegén, kirándulás Rokuába  egy síparadicsomba majd ebéd egy gyönyörű vadászházban, majd közel, mintegy 80 km-re az északi sarkhoz, Lappföldön Ranuába mentünk egy csodálatos állatrezervátumba olyan sűrű hóesésben, amilyet eddig csak filmen láttunk…”

 

Mátyusné Fazekas Judit  szociálpedagógus:  Szakiskolánk Európában

„…Szakiskolai képzésünk egy hatalmas lehetőséget talált meg az Európai Bizottság által kiírt, Magyarországon a TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY által kezelt pályázatban. Az Egész életen át tartó tanulás program keretében, a Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési programja a szakképzés területén. Iskolánk csatlakozott ehhez a tevékenységhez 2005-ben, amikor elkészítette az első Mobilitás pályázatát.
Mit is jelent ez konkrétan? Diákjaink szakmai képzése az iskolában történik. Sok fiatal nem hagyja el a lakóhelyét, és az iskolán kívül máshova nem jut el. Ezért próbálunk számukra olyan lehetőséget biztosítani, amely a szakmai tudásuk bővítése mellett, közösségformáló életre szóló élményt is jelent…
A déli népekről sokat haljuk, hogy barátságosak, kedvesek. Hatványozottan mondhatjuk ezt a spanyol emberekre, akik diákjaink felé elfogadással, túláradó szeretettel fordultak. A mézeskalácsosok egy cukrászüzemben dolgoztak, ahonnan mindig kaptunk valami finom kóstolót. A kézműveseink egy helyi sérülteket ellátó intézményben végezték munkájukat, ahol teljesen beépülhettek a mindennapi életbe, farsangi mulatságukra az egész csoportot meghívták. A kerékpárosok kis műhelyek látogatói voltak, sok kerékpár különlegességgel találkozhattak. A kerti munkások egy sérülteket foglalkoztató csoport irányításával dolgoztak, szociális intézmények parkjainak szépítése volt a feladat…”

 

Sándorné Szakácsi Ildikó gyógypedagógus: Leonardóval Lipcsében

„…A projekt eredményei a szakmai eredményeken kívül: Az egyik édesanya így fogalmazta meg:” Egy teljesen más gyermeket kaptam vissza, sokkal önállóbb lett magabiztosabb. Sikerélményekkel telve,élményekkel gazdagodva. „. Fejlődött tanulóink határozottsága, önbizalma, tájékozottsága,kommunikációja. Gyarapodott kulturális ismeretük, önismeretük, döntő és ítélő képességük.
A projekt céljához hozzá tartozott az Europass bizonyítvány megszerzése. Amit minden tanulónk egyéni képessége és saját teljesítménye alapján ért el…”

 


 

 

  

A középfokú felvételi eljárás keretében 2018/2019-es tanévre az alábbi tanulmányi területeket hirdeti meg a
Kádas György EGYMI karcagi tagintézménye

 

Szakiskola

0002 Szakiskolai képzés, előkészítő évfolyam + 2 évfolyamos szakiskolai képzés (részszakképesítés); szakiskolai kerettanterv enyhe értelmi fogyatékosok számára, SNI típusa: tanulásban akadályozott; az első idegen nyelv az angol nyelv; felvétel kizárólag a sajátos nevelési igényt megállapító szakértői bizottsági szakvélemény alapján; egészségügyi alkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges; a tanulmányi területre enyhén értelmi fogyatékos tanulók is jelentkezhetnek; Közlekedés szakmacsoport; a szakképzési évfolyamok és a szakmai és vizsgakövetelmények teljesítése után tervezett kimenet a következő részszakképesítés megszerzése: Kerékpárszerelő (motorkerékpárszerelő); megj.: kollégiumi férőhely igényelhető

0003 Szakiskolai képzés, előkészítő évfolyam + 2 évfolyamos szakiskolai képzés (részszakképesítés); szakiskolai kerettanterv enyhe értelmi fogyatékosok számára, SNI típusa: tanulásban akadályozott; az első idegen nyelv az angol nyelv; felvétel kizárólag a sajátos nevelési igényt megállapító szakértői bizottsági szakvélemény alapján; egészségügyi alkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges; a tanulmányi területre enyhén értelmi fogyatékos tanulók is jelentkezhetnek; Élelmiszeripar szakmacsoport; a szakképzési évfolyamok és a szakmai és vizsgakövetelmények teljesítése után tervezett kimenet a következő részszakképesítés megszerzése: Mézeskalács-készítő; megj.: kollégiumi férőhely igényelhető

0004 Szakiskolai képzés, előkészítő évfolyam + 2 évfolyamos szakiskolai képzés (részszakképesítés); szakiskolai kerettanterv enyhe értelmi fogyatékosok számára, SNI típusa: tanulásban akadályozott; az első idegen nyelv az angol nyelv; felvétel kizárólag a sajátos nevelési igényt megállapító szakértői bizottsági szakvélemény alapján; egészségügyi alkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges; a tanulmányi területre enyhén értelmi fogyatékos tanulók is jelentkezhetnek; Mezőgazdaság szakmacsoport; a szakképzési évfolyamok és a szakmai és vizsgakövetelmények teljesítése után tervezett kimenet a következő részszakképesítés megszerzése: Parkgondozó; megj.: kollégiumi férőhely igényelhető

0005 Szakiskolai képzés, előkészítő évfolyam + 2 évfolyamos szakiskolai képzés részszakképesítés); szakiskolai kerettanterv enyhe értelmi fogyatékosok számára, SNI típusa: tanulásban akadályozott; az első idegen nyelv az angol nyelv; felvétel kizárólag a sajátos nevelési igényt megállapító szakértői bizottsági szakvélemény alapján; egészségügyi alkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges; a tanulmányi területre enyhén értelmi fogyatékos tanulók is jelentkezhetnek; Mezőgazdaság szakmacsoport; a szakképzési évfolyamok és a szakmai és vizsgakövetelmények teljesítése után tervezett kimenet a következő részszakképesítés megszerzése: Kerti munkás; megj.: kollégiumi férőhely igényelhető

0006 Szakiskolai képzés, előkészítő évfolyam + 4 évfolyamos szakiskolai képzés (szakképesítés); szakiskolai kerettanterv enyhe értelmi fogyatékosok számára, SNI típusa: tanulásban akadályozott; az első idegen nyelv az angol nyelv; felvétel kizárólag a sajátos nevelési igényt megállapító szakértői bizottsági szakvélemény alapján; egészségügyi alkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges; a tanulmányi területre enyhén értelmi fogyatékos tanulók is jelentkezhetnek; Művészet, közművelődés, kommunikáció szakmacsoport; a szakképzési évfolyamok és a szakmai és vizsgakövetelmények teljesítése után tervezett kimenet a következő szakképesítés megszerzése: Népi kézműves (Kosárfonó és fonottbútor-készítő szakmairány); megj.: kollégiumi férőhely igényelhető

0007 Szakiskolai képzés, előkészítő évfolyam + 4 évfolyamos szakiskolai képzés (szakképesítés); szakiskolai kerettanterv enyhe értelmi fogyatékosok számára, SNI típusa: tanulásban akadályozott; az első idegen nyelv az angol nyelv; felvétel kizárólag a sajátos nevelési igényt megállapító szakértői bizottsági szakvélemény alapján; egészségügyi alkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges; a tanulmányi területre enyhén értelmi fogyatékos tanulók is jelentkezhetnek; Művészet, közművelődés, kommunikáció szakmacsoport; a szakképzési évfolyamok és a szakmai és vizsgakövetelmények teljesítése után tervezett kimenet a következő szakképesítés megszerzése: Népi kézműves (Szőnyegszövő szakmairány) st; megj.: kollégiumi férőhely igényelhető Férőhely: 8

 

 

 
 
 
Kádas György Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium Karcagi Tagintézménye

5300 Karcag, Kisújszállási út 45.
Tel: 06 (59) 503 144
E-mail címeink: specisuli@t-online.hu tagintezmenyvez.karcag@gmail.com